Haal de herfst in huis!

We moeten eraan geloven…Buiten is het koud, de bomen zijn prachtig verkleurd en de bladeren vallen. De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan!

herfstblad2

 

Ik vind dit altijd even wennen, omdat het leven zich vooral naar binnen toe verplaatst. Maar hoe fijn is het daar, met een knapperend haardvuur en kaarsen aan?

 

Bereklauw

Al in de zomer was ik op zoek naar de Bereklauw, een plant die vooral in bossen en langs wegen in de berm groeit. Tijdens de bloei en de zomer (grote witte bloemen), moet je uit de buurt van deze plant blijven, aangezien het sap ervan voor ernstige brandwonden kan zorgen. In de herfst daarentegen, is de plant uitgebloeid en gedroogd. Zeer decoratief in een grote vaas of kruik!

 

bereklauw1

 

 

Zoektocht

Al rijdend door de bossen bij mij in de buurt, begon mijn zoektocht naar de uitgebloeide en  de door mij zo gewenste Bereklauw. Want ik zou en moest…! Onverrichter zake keerde ik terug naar huis en wat schetste mijn verbazing? Vlak bij ons huis, in de berm, vond ik een paar van deze planten. Helaas waren het geen grote, maar minstens zo decoratief. Dacht ik… Voor een groter exemplaar had ik al verschillende lijntjes uitgezet bij familie en vrienden in de rest van het land, maar ook hier leverde hun zoektocht geen resultaat op.

Ik moest het dus doen met een kleintje en toen ik deze stengel thuis in een kruik had gezet, wist ik meteen weer waarom ik een grote (of meerdere!) wilde hebben. De kleine varianten vielen in mijn kruik compleet in het niet.

 

Mega Bereklauw

Een paar weken na mijn zoektocht, liep ik nietsvermoedend bij onze plaatselijke Intratuin. Mega Bereklauwen te koop! Oké, ze zijn niet goedkoop, maar dan heb je wel wat! Ze staan prachtig in mijn grote kruik, die ik op een oude houten kruk heb gezet. Een rustgevend, maar eenvoudig stilleven van de herfst. Less is more!

Ik geniet van dit plaatje met de kaarsen aan en een dampende kop thee. En ik bedenk dat ik het volgend jaar anders ga doen. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat in de Biesbosch hele groepen Bereklauw voor het plukken staan. Dus voor degene die er één of meerdere wil bemachtigen volgend jaar herfst: Biesbosch is the place to be!

 

Veel gezelligheid gewenst!

Saskia

bereklauw4 bereklauw3bereklauw2

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: Foto 1, 2, 3 en 4 van Pinterest

 

Comments are closed.