Van zomerhuis naar najaarshuis

Van zomerhuis naar najaarshuis

Het is al merkbaar: de dagen worden korter, het wordt al vroeger donker en de avonden worden daardoor langer. Bij mij begint het dan alweer te kriebelen om mijn huis te veranderen in een najaarshuis.

Want ondanks dat ik de zomer heerlijk vind, kan ik enorm genieten van de gezelligheid die het najaar met zich meebrengt! Een winterhuis maken betekent voor mij niet dat ik alles in huis rigoureus verander. Je kunt met simpele dingen een warm, winters accent toevoegen in je huis.

 

Kleur kiezen

Had je van de zomer een bepaald kleurthema in huis met allemaal frisse, zomerse kleuren? Dan is het leuk om deze te vervangen in najaars- of winterkleuren. Vaak zijn deze warmer van aard, maar ook het vergrijsde blauw staat prachtig in de winter en is juist weer een koelere kleur. Welke winterkleur je ook kiest, je zit altijd goed als je je er prettig bij voelt.

Als je een goede winterkleur hebt uitgezocht, kun je deze gebruiken voor bijvoorbeeld accessoires, kussens en plaids. Mooi is het om te werken in dezelfde kleurstelling, dus zowel de donkere als de lichte variant van een specifieke kleur. Je krijgt dan een ton-sur-ton effect. Kussens op de bank in verschillende tinten, of juist een aantal kaarsen bij elkaar geven een rustig, maar ook speels effect.

Kussens

Kussens op de bank, kussens op de stoel, kussens op de grond: Ik ben er gek op! Het heeft een knusse uitstraling en het zit heerlijk op een koude winteravond, zeker als je het combineert met je favoriete plaid. Voor een extra winters effect, leg ik altijd een schapenvachtje op onze bank. Het staat mooi en zit heerlijk zacht. Meestal koop ik de schapenvachten bij Ikea (zie foto). Tevens heeft Ikea grote kussens, gemaakt van schapenvacht.

Kaarsen

Kaarsen mogen niet ontbreken in een winterhuis! Het is mooi om de kleur van bijvoorbeeld de kussens terug te laten komen in je kaarsen. Dit geeft rust in je huis. Zet wat kaarsen bij elkaar, van verschillende hoogte en dikte en je hebt weer een leuk hoekje gecreëerd. Ben je die oude kandelaar zat, omdat de kleur niet bij je nieuwe interieur staat? Een klein blikje krijt- of muurverf doet wonderen! Ik verf bepaalde accessoires, zoals kaarsenstandaarden of kandelaars, hiermee regelmatig in een andere kleur. Succes verzekerd!

Zelfs tijdschriften doen mee!

Ben je, net als ik, gek op interieurtijdschriften? En leg je deze, als accessoire, ook op de eettafel of op dat lage kastje tegen de muur? Vergeet dan niet om deze ook mee te nemen in de verandering tot winterhuis. Leg de zomeredities onderop de stapel en laat de mooie voorkant van de nieuwste najaarseditie gerust zien!

Buiten

Als je dan toch bezig bent in je huis, is het wellicht een leuk idee om de tuin ook eens mee te nemen. Je balkon, je terras, je veranda: vanuit je huis heb je hier zicht op. Extra gezellig wordt het dan, als je buiten ook kaarsen aansteekt in windlichten, een warm plaid neerlegt, of een lampensnoer in de boom hangt.

’s Avonds geeft dit je balkon, terras of veranda een sprookjesachtige, winterse sfeer. Extra behaaglijk wordt het als je buiten ook wat kussens en plaids gebruikt, wellicht in hetzelfde kleurthema als binnen. Winterjas aan, brandende vuurkorf erbij…dan is het buiten net zo fijn als binnen!

Ik wens jullie veel inricht-plezier!

Saskia
kaarsen-in-tuindsc_0165dsc_0147dsc_0087 schapenvacht-ikea

Comments are closed.