Voor welke eettafel ga jij?

Dia1Steeds vaker wordt er aan mij gevraagd welke eettafel mensen moeten kiezen. Best logisch, want een eettafel is tegenwoordig niet alleen om aan te eten. Als ik zie hoe multifunctioneel onze tafel bij ons thuis is… Diners met vrienden en familie, gezellig borrelen, gewoon een kop koffie, huiswerk wordt er gemaakt, leestafel, maar ook regelmatig komt de laptop erop tevoorschijn.

Onze woonkeuken – en dus de eettafel – is het hart van het huis. Die mooie grote eetplek wilden wij perse. Een plek waar we samenkomen voor het eten, een kop thee of een gezellige borrel. Hoe kies je de juiste eettafel, welke vorm en grootte houd je aan en – net zo belangrijk – welk materiaal? Na het lezen van deze blog hoop ik dat dit iets duidelijker voor je geworden is!

 

DE GROOTTE

Je tafel mag best een eyecatcher zijn in je kamer of woonkeuken, maar koop hem niet te groot! Ten eerste is het belangrijk om voldoende ruimte over te houden om je stoelen achteruit te schuiven, maar ook om langs je tafel te lopen, zonder dat je klem zit tussen muur en tafel. De grootte hangt ook af van het aantal personen die aan tafel moet komen te zitten en dus het aantal stoelen wat aan tafel geplaatst moet worden. Wil je geen last hebben van poten onder je tafel? Kies dan voor een enkele (kruis)poot in het midden van de tafel. Hierdoor kunnen er meer stoelen onder je tafel geplaatst worden.

*TIP* Twijfel je toch over de grootte van je tafel? Plak schilderstape op de grond waar je tafel moet komen te staan, precies van de afmeting van je tafel. Op deze manier zie je in één oogopslag of de maat goed staat in jullie ruimte. Je kunt ook kranten op de vloer vastplakken, in de vorm van je (bijvoorbeeld ronde) tafel.Houd er wel rekening mee dat er nog stoelen omheen geplaatst moeten worden!

 

 

DE VORM

Vierkant, rechthoekig, ovaal, rond… Er zijn tal van mogelijkheden wat betreft de vorm voor je eettafel. Welke staat het best in jouw kamer of keuken?

Ronde eettafel:

De ronde tafel is terug van weggeweest! Het voordeel van deze vorm is, dat deze tafel goed in kleinere ruimtes en smalle huizen gezet kan worden. Er kunnen – vergeleken met andere vormen – relatief veel mensen om een ronde tafel zitten en bovendien heeft een ronde tafel een gezellige uitstraling. Wil je een stoere ronde tafel? Kies dan voor een houten (bijvoorbeeld eiken) blad, met daaronder zwarte (stalen) poten.

Enkele voorbeelden hoeveel personen er aan een ronde tafel kunnen zitten:

Doorsnede 120 cm 4 personen
Doorsnede 140 cm 6 personen
Doorsnede 160 cm 8 personen
Doorsnede 180 cm 9-10 personen

ronde eettafel 2ronde eettafel

 

 

 

 

 

 

 

 

Rechthoekige eettafel:

Deze vorm is verreweg de meest populaire en treffen we in de meeste huizen aan. De rechthoekige eettafel is in allerlei afmetingen te krijgen. Het voordeel ten opzichte van een ronde tafel is dat deze tegen een muur geplaatst kan worden. Een rechthoekige eettafel staat prachtig in grotere ruimtes. Woon je klein en zit je het merendeel van de tijd alleen of samen aan tafel? Misschien is een uitschuifbare tafel dan een optie.

Enkele voorbeelden hoeveel personen er aan een rechthoekige tafel kunnen zitten:

160 x 90 cm 4-6 personen
200 x 90/100 cm 8 personen
240 x 100 cm 10 personen
300 x 100 cm 12 personen

 

eettafel rechthoek3

 

 

 

 

Vierkante eettafel:

Een kleine vierkante tafel past prima in een kleine ruimte en is goed tegen een muur te zetten door zijn rechte zijdes. Hoe groter de tafel wordt, des te verder zit je van elkaar af, met name als je tegenover elkaar zit. Bij het toenemen van de grootte, neemt zowel de lengte als de breedte toe, waardoor je ook een grote ruimte nodig hebt, wil je een dergelijke tafel kwijt kunnen. In de praktijk adviseer ik vierkante tafels maar weinig, aangezien het vaak een “vergadertafel”-effect geeft. Toch is het, met de goede accessoires en stoelen in de juiste ruimte, een prachtige eyecatcher in je interieur en in vrijwel alle woonstijlen toe te passen.

80 x 80 cm 2 personen
100 x 100 cm 4 personen
140 x 140 cm 6 personen
160 x 160 cm 8 personen

vierkante eettafel

vierkante eettafel 4

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovale tafel:

Net als de ronde tafel, is de ovale eettafel weer op zijn retour. Het voordeel van een ovale tafel, ten opzichte van een rechthoekige, is dat aan de “hoeken” ook gezeten kan worden door de ronde vormen.

Wat ik persoonlijk erg mooi vind, is om bij een ovale eettafel ook met een ovale hanglamp boven de tafel te werken. Op deze manier komt de vorm van de tafel terug en creëer je een rustig, harmonieus effect.

eettafel ovaal    ovale eettafel2

 

Ovale lamp Ztahl

Ovale lamp van Ztahl

 

Asymmetrische tafel:

Welke van bovenstaande vormen je ook kiest, een speels effect krijg je door een asymmetrisch tafelblad  Dit krijg je door voor een boomstamtafel te kiezen. De grove vormen en lijnen van de boom zijn goed in de vorm van het blad terug te vinden. Deze tafels kunnen toegepast worden bij veel interieurstijlen: van landelijk tot industrieel.

boomstam eettafel 2

boomstam eettafel

 

HET MATERIAAL

Naast de vorm is het materiaal van een tafel zeer bepalend voor de sfeer die je wilt creëren. Een houten tafel(blad) heeft een warmere uitstraling dan bijvoorbeeld een glazen of betonnen blad. Toch vind ik smaak in dit geval doorslaggevend en is het contrast van een warme inrichting met een glazen tafel juist weer spannend en vernieuwend.

Enkele voorbeelden van materialen van de tafelbladen:

 Hout:

Dit is verreweg het meest verkochte tafelblad. Hout heeft een warme uitstraling en dit effect krijg je meteen als je een houten tafel in huis plaatst. Het voordeel is dat er zoveel verschillende soorten houten tafels zijn, zodat er altijd wel één bij je stijl of smaak past. Je kunt onderscheid maken in het soort hout, de afwerking (grof en robuust of juist glad), de kleur en de bewerking (olie- of waslaag).

 Glas:

Voor mensen die niet op een vlekje meer of minder kijken of de hele dag met de Glassex in de aanslag staan: Dan is deze tafel best geschikt voor jou! Het nadeel is dus dat je er alles op ziet en daardoor minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Het voordeel is dat het bij vrijwel elke interieurstijl past. Het geeft alleen een koeler effect dan een houten tafel.

glazen eettafel

Eettafel met glazen blad

 Beton:

Een mooi alternatief als je graag eens iets anders wilt: een betonnen tafelblad. Afhankelijk van de juiste coatinglaag is het een gebruiksvriendelijk materiaal en kun je er jaren mee vooruit. In combinatie met een industriële stijl in je huis, geeft dit een prachtig effect.

betonnen eettafel

Betonnen eettafel

 

Voor welk materiaal tafelblad je ook kiest, het onderstel van een tafel is minstens zo bepalend voor de sfeer. Voor een landelijk effect ga je voor een houten blad met houten onderstel (bijvoorbeeld een kloostertafel). Voor een industriële look ga je voor een stalen onderstel. Deze zijn er in allerlei varianten en kleuren te verkrijgen.

Een combinatie van materialen is dus heel verrassend en maakt van je eettafel nog meer een eyecatcher.

 

 

 

 

 

STOELEN

Eetkamerstoelen om een tafel bepalen tevens een groot gedeelte van de stijl die je wilt creëren. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos: Strakke stoelen bij een landelijke tafel, industriële lederen stoelen bij een industriële tafel, Scandinavisch (gekleurde) stoelen bij een strakke witte tafel… Verschillende soorten stoelen om een tafel geven juist een speels effect.

Stoelen zonder armleuningen nemen gemiddeld 50 cm in beslag. Met armleuningen wordt dat al snel een stuk meer. Daarnaast passen de armleuningen niet onder elke tafel, wat hoogte betreft. Houd daar dus rekening mee als je een tafel gaat kopen!

Wil je liever geen stoelen? Kies dan voor een eetbank. Met of zonder leuningen, landelijk of strak…Het kan allemaal!

 

Veel succes met het uitzoeken van je eettafel!

Mocht je er niet uitkomen en toch extra adviezen willen? Neem dan gerust contact met mij op via mijn website www.zasenzo.nl

Groet,

handtekening-saskia

Comments are closed.